Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Undersökning och behandling av impotens

För att komma tillrätta med erektionsproblem bör du alltid tala med en läkare och göra en undersökning för att fastställa orsaken. Du kan vända dig till vårdcentralen, husläkaren eller företagshälsovården, alternativt kontakta en läkare online.

När du träffar läkare så kommer du bli intervjuad och få frågor om tidigare sjukdomar och om du använder några läkemedel. Försök att lämna så noggranna uppgifter som möjligt, som om du till exempel fortfarande har morgonstånd, eller om erektionsförmågan försvunnit plötsligt eller gradvis.
 
Det kanske känns svårt att prata om det här, men att bli generad är helt okej. Kom ihåg att läkare är vana att prata om sådana här saker och deras uppgift är att hjälpa dig.
 
Här på webbplatsen kan du söka efter läkare som har särskild erfarenhet av att samtala om och behandla erektionsstörningar. Du kan också vända dig till exempelvis Kry.se om du hellre vill boka ett läkarbesök online. Det går även att vända sig till vårdcentralen, husläkaren eller företagshälsovården.

Inför läkarbesöket

Att kontakta en läkare kan till en början kännas genant, men när man väl fattat beslutet och tagit den första kontakten upplever många en enorm lättnad.
 
Ring upp och boka tid, eller gör det online. Många läkare och mottagningar har öppet mellan vissa timmar för tidsbeställningar. Om du har svårt att tala om problemet med sköterskan som du bokar tid hos, kan du bara säga att du vill ha tid för en allmän hälsokontroll eller att du inte vill ange varför du söker. Du har ingen skyldighet att berätta det vid tidsbokningen. Prata med din partner och bestäm om du vill gå själv eller tillsammans till läkaren.
 
Gör självtestet här på Potenslinjen, skriv ut och ta med det vid besöket. Om du har svårt att prata om problemet kan du helt enkelt räcka över checklistan till läkaren och säga: "Det är det här jag behöver prata om."

Hos läkaren

Allmänläkare, urologer och specialiserade läkare möter ofta patienter med erektionsstörningar. Be läkaren berätta om behandlingsmetoder mot erektionsstörningar, boka tid för återbesök och följ upp doseringen om du får läkemedel utskrivet.
 
Om du upplever upprepade problem med erektionen har du anledning att prata med någon som kan mer om detta och som är van att prata om erektionsstörningar. Ämnet kan såklart vara  känsligt att prata om och därför drar sig många för att söka hjälp hos läkare. Men om alla som drabbats visste hur vanligt problemet är och att både allmänläkare, urologer och även andra specialiserade läkare ofta i sin vardag möter patienter med erektionsstörningar, skulle det säkert hjälpa.
 
Be att läkaren berättar mer om tillgängliga behandlingsmetoder.
 
Boka tid för återbesök på en gång så är det gjort. Vid återbesöket kan ni följa upp hur behandlingsformen har fungerat.
Om du fått ett läkemedel utskrivet kan det finnas anledning att stämma av om dosen fungerat, eller om du eventuellt bör öka doseringen.
 
Kom ihåg! Det är inte ovanligt att läkemedlet inte fungerar som det ska vid första erektionstillfället. Om du inte har varit sexuellt aktiv på länge kan det några gånger innan du uppnår full effekt. Försök inte stressa – låt det ta lite tid. Tala med din läkare om du inte tycker att dina erektioner är tillräckligt hårda.

Granskad:

2016-12-20

Potensproblem ÔÇô En viktig varningssignal

Potensproblem

Potensproblem drabbar många män och kan bero på flera olika orsaker.

Erektil dysfunktion

Sök hjälp

Klicka här för att snabbt och enkelt söka hjälp för potensproblem.

Hämta Viagrarapporten

Testa din potens

Gör gärna vårt självtest för att förbereda dig inför läkarbesöket.