Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Potensproblem - En varningssignal för hjärt- kärlsjukdom

Ju tidigare patienter som riskerar att drabbas av hjärt- kärlsjukdom kan identifieras ju större är möjligheterna för dem att förbättra sin prognos. Potensproblem har visat sig vara en tidig, och därmed användbar, varningssignal.

Potensproblem är ofta ett mycket tidigt tecken på underliggande åderförkalkningssjukdom i kroppens blodkärl och därmed en potentiellt användbar markör för kommande hjärt- kärlsjukdom, säger Ronnie Willenheimer, kardiolog på Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Studier på friska män som sökt för potensproblem har visat att två tredjedelar hade höga blodfetter, en fjärdedel hade diabetes och en fjärdedel hade förhöjt blodtryck. Därtill hade också 10% kärlkramp från hjärtat utan att uppfatta det själva. Mer än hälften av patienterna beräknades insjukna i hjärt- kärlsjukdom före 68 års ålder.

Undersökningar visar att flertalet män som söker för potensproblem har förträngningar i kranskärlen samt att graden av potensproblem speglar antalet drabbade kärl i hjärtat. "Det häpnadsväckande är att mer än hälften av patienterna, som kände sig friska och egentligen bara sökte för potensproblem, hade tydliga tecken på kranskärlssjukdom vid arbetsprov och att alla dessa män hade signifikanta förträngningar i kranskärlen", påpekar Ronnie Willenheimer.

Därför är det viktigt att personer med erektionsstörningar söker hjälp för sina problem -och att de blir ordentligt utredda
 

Borde alltså frågor kring erektionsförmåga ingå i vanliga hälsokontroller för män? Ur hjärtkärl-synvinkel är detta vettigt, menar Dr Willenheimer, eftersom vi vet att vi har större möjligheter att förebygga klinisk kranskärlssjukdom ju tidigare vi kan upptäcka förstadier till den.

Granskad:

2013-02-25

Träffa läkare online

På kry.se kan du få hjälp med erektionsproblem direkt från din smartphone eller surfplatta.
 

Geografisk sökning

Här kan du hitta läkare som är specialiserad inom erektionsproblem. Sidan öppnas i ett nytt fönster där dun kan välja läkare samt en mottagning nära dig.

 

Potensproblem ÔÇô En viktig varningssignal

Potensproblem

Potensproblem drabbar många män och kan bero på flera olika orsaker.

Erektil dysfunktion

Sök hjälp

Klicka här för att snabbt och enkelt söka hjälp för potensproblem.

Hämta Viagrarapporten

Testa din potens

Gör gärna vårt självtest för att förbereda dig inför läkarbesöket.