Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Olika behandlingar vid erektionsproblem

Det finns idag flera olika mediciner och metoder för att behandla sviktande erektionsförmåga. Diskutera sedan med din läkare vad som passar just dig bäst - sexualmedicinsk rådgivning, livsstilsråd och/eller behandling med potenshöjande läkemedel. Nio av tio som söker hjälp för erektionsstörningar kan behandlas framgångsrikt. Oavsett bakomliggande orsak.

Det är ofta en bra idé att låta din partner vara med i diskussionen.
 
Om du bekymras av potensproblem, tveka inte att söka hjälp. Det finns hjälp att få hos din läkare!

Läkemedel för impotens

Det vanligaste potenshöjande läkemedlet mot impotens är i tablettform men även injektion och salva finns. I dag finns det olika typer av läkemedel i tablettform mot impotens, så kallade PDE5-hämmare.

Tabletter

PDE5-hämmare verkar genom att underlätta för blodkärlen i penis att utvidga sig vid sexuell stimulering. Det ökade blodflödet leder naturligt till en erektion. Dessa preparat har ingen effekt utan sexuell stimulering (dvs. att man själv känner lust). PDE5-hämmare ska inte användas av personer som tar mediciner som innehåller nitrater (ges för att lindra kärlkramp). Den blodtryckssänkande effekten kan då förstärkas. De vanligaste biverkningarna är huvudvärk, ansiktsrodnad och nästäppa.

Injektioner

Ett alternativ till tablettbehandling är potenshöjande injektioner av ett kroppseget ämne, prostaglandin E1, som har kraftigt kärlvidgande egenskaper. Det ges med en mycket tunn injektionsnål nära penisroten. Det ger en lokal effekt och den som injicerar sig får erektion oavsett sexuell stimulering. Erektion uppnås normalt efter 10 - 15 min och håller i ca 60 min. De vanligaste biverkningarna är smärta och små blödningar i penis under erektionen. Dosen ställs in individuellt och varierar beroende på problematiken för respektive patient. Den lägsta verksamma dos som ger patienten en erektion tillräcklig för att genomföra ett samlag bör väljas. 

Salva i urinröret

Förutom injektion finns ytterligare ett sätt att ta prostaglandin E1 nämligen med hjälp av ett plaststift. Det förs in i urinröret och där trycker man sedan ut en droppe salva och masserar penis lätt för att fördela substansen. Den ger en ökning av blodflödet i svällkropparna, vilket leder till erektion. Medlet verkar inom 10-15 minuter. Kan ge sveda och värk i penis vid eller efter erektionen.

Kirurgi

Under 1970-talet utvecklades proteser och stavar som opereras in i penis svällkroppar. Stavarna finns av två typer; fasta men böjliga och sådana som fylls med vätska eller aktiveras av en fjäder då man önskar erektion.
 
Operationen är i sig enkel, men allteftersom läkemedel mot erektionsstörningar utvecklats rekommenderar man i första hand att prova dem innan ett eventuellt kirurgiskt ingrepp. Ungefär 2 % av män med erektionsproblem måste genomgå ett sådant ingrepp för att kunna få en fungerande erektion.

Hjälpmedel

Det finns en uppsjö hjälpmedel på marknaden som sägs förbättra erektionen. Många fungerar tillfredsställande vid erektionsproblem medan andra kan vara obekväma. Prova dig fram för att hitta det som både du och din partner kan njuta av.

Pubisring

Ett vanligt problem är att erektionen avtar för snabbt. En pubisring kan hjälpa till att förlänga erektionen genom att strypa avflödet av blod från penis. Metoden är helt ofarlig om bandet sitter på i högst en timme och pubisringen kan användas enskilt eller tillsammans med andra metoder.

Vakuumpump

Vakuumpumpen fungerar så att man för en plastcylinder över penis och sedan pumpar man ut luften ur cylindern så att svällkropparna genom sugverkan blir blodfyllda. När tillräcklig styvnad åstadkommits fäster man ett gummiband runt penisroten. Bandet får sitta på högst en timme. Metoden är helt ofarlig, enkel och fungerar bra även vid svåra kärlförändringar och när läkemedel inte kan användas eller inte fungerar.

Självhjälp

Ett stressat liv med för lite motion och dåliga matvanor kan ibland vara orsaken till en försämrad erektion. Genom att följa några goda råd om hur du kan lägga om dina vanor och vardagliga rutiner kan du i många fall komma tillrätta med problemet utan medicinska eller psykologiska behandlingar. Undvik att dricka stora mängder alkohol då detta är direkt relaterat till ökade erektionsproblem. En liten mängd kan ändå i vissa fall verka avslappnande om du är nervös och spänd. Undvik rökning. Rökstopp förbättrar direkt och på lång sikt erektionsförmågan. Försök hitta nya sätt att slappna av, minska stressen och eliminera oro. Prata med din partner för att gemensamt arbeta på att lösa upp fysisk och psykisk stress eller blockeringar som kan påverka ert samliv.
 
Förknippa inte automatiskt erektion och utlösning med sexuell "framgång" utan försök hitta andra sätt att ge och ta emot njutning. Ta tid på er när ni älskar och lär känna era kroppar på nytt, både din egen och din partners.
 
Motionera gärna flera gånger i veckan Minska risken för att artärerna förkalkas (och därigenom påverkar blodgenomströmningen negativt) genom att kontrollera ditt intag av fett och kolesterol, vilket också kommer att ha en gynnsam effekt på vikten.

Sexualrådgivning

Sexrådgivning (sexualmedicinsk rådgivning eller sexologisk psykoterapi) betyder samtalsterapi med eller utan din partner. Samtalen sker tillsammans med en legitimerad sexolog eller psykolog. Genom professionell rådgivning blir många av med sina erektionsstörningar. 
 
När psykologiska eller sociala orsaker till erektionsproblem dominerar är sexrådgivning att föredra. Det gäller såväl ensamstående män som de som har en partner. Ibland är sexologisk eller psykologisk rådgivning den enda behandling som behövs för att kunna få erektion igen, i andra fall är terapin en del av behandlingen i kombination med läkemedel.
 

Granskad:

2016-12-21

Potensproblem ÔÇô En viktig varningssignal

Potensproblem

Potensproblem drabbar många män och kan bero på flera olika orsaker.

Erektil dysfunktion

Sök hjälp

Klicka här för att snabbt och enkelt söka hjälp för potensproblem.

Hämta Viagrarapporten

Testa din potens

Gör gärna vårt självtest för att förbereda dig inför läkarbesöket.