Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Frågor och svar om impotens

Här kan du läsa de vanligaste förekommande frågorna och svaren om impotens

Finns det hjälp mot erektionsproblem?

Ja! De goda nyheterna är att oberoende av vilken eller vilka orsakerna är till erektionsproblemen så finns det en rad olika behandlingsmöjligheter som innebär att de allra flesta blir hjälpta. Det viktigaste är att man tar kontakt med sin läkare för att diskutera vilken behandlingsform som passar bäst. 

Här kan du läsa mer om olika typer av behandling

Hur kan man prata om erektionsstörning med sin partner?

Be din partner om stöd. De flesta är bara positiva till att hjälpa eftersom erektionsproblem faktiskt påverkar båda i en relation. 

Ofta är det en fördel om båda kan gå tillsammans till läkaren för att gemensamt bestämma hur man vill gå vidare för att försöka lösa problemet. Om det är möjligt bör man diskutera hur problemen kan ha påverkat relationen. Detta kan vara tillfället att tala om att man vill göra något åt problemen, inte bara för sin egen skull utan även för sin partner.

Läs mer om hur man som partner kan förhålla sig till erektionsproblem

Hur vet man att man har erektionsproblem?

Om man haft erektionsproblem under en längre tid vet man nog om det. Innan man kan få behandling behöver man få diagnosen fastställd av en läkare. 

Det finns ingen anledning till att vara generad eller skämmas för att diskutera problemen med sin doktor. Man skall försöka vara så ärlig och rak som möjligt. Läkaren kan ge både stöd och information. Han eller hon kommer att ställa en rad specifika frågor och göra en vanlig hälsoundersökning. Detta är ofta tillräckligt för att ställa en korrekt diagnos.

Kan man som hjärt-/kärlsjuk patient få behandling för erektionsstörningar?

Hjärt-/kärlsjukdom är en vanlig anledning till problem med erektionsförmågan. Både sjukdomarna och deras behandlingar kan orsaka problem med erektionen.

Såvida din behandlande läkare anser att du orkar med den fysiska belastningen som krävs för ett normalt sexliv, så finns inga hinder för att inleda behandling. Du ska inte ta PDE5-hämmare om du samtidigt tar nitrater (ges för att lindra kärlkramp).

Vad är det som händer i kroppen när man får stånd?

Erektion kommer av en process som involverar både blodkärl och nervsystem. När en man blir sexuellt stimulerad öppnar sig artärerna i penis och blod strömmar in.

I samma ögonblick drar sig venerna samman. Venerna är de blodkärl som normalt leder blod bort från penis. I och med att blod lätt strömmar in i penis utan att strömma därifrån blir penis styv, det vill säga erigerad.

Läs mer om vad som händer i kroppen när man får stånd

Vad är erektionsstörning?

När man har problem med att få erektion och/eller att behålla erektionen tillräckligt länge för att genomföra ett sexuell aktivitet brukar det beskrivas som en erektionsstörning.

Den medicinska benämningen är oftast erektionsstörningar eller erektil dysfunktion. Erektionsproblem har inget att göra med lust eller virilitet. Inte heller behöver förmågan att få orgasm nödvändigtvis vara påverkad.

Varför får man erektionsstörningar?

Hos män med erektionsproblem fungerar inte de kemiska processerna som styr erektionen, eller så är kärlen i penis skadade eller sjuka.

Blodkärlen kan då inte slappna av tillräckligt för att penis skall kunna fyllas med blod.

Här kan du läsa mer om orsakerna till impotens

Vilka behandlingar finns för att bota erektionsstörningar?

Idag finns det flera enkla och säkra behandlingsalternativ, däribland tabletter, injektioner och uretrastift.

De är receptbelagda och förskrivs i samband med en läkarundersökning. Förutom medicinsk behandling är sexologisk eller terapeutisk rådgivning ofta att rekommendera.

Här kan du läsa mer om behandling

Är det ovanligt med erektionsproblem?

Nej, inte alls, utan tvärtom relativt vanligt. De flesta män upplever erektionssvikt någon gång i livet.

Världen över lever miljontals män och deras partners med erektionsstörningar. Problemen finns i alla åldrar men blir vanligare i medelåldern och uppåt. Det beror på att de sjukdomar och behandlingar, som kan ge erektionsproblem som biverkan, blir allt vanligare i dessa åldrar.

Är erektionsstörning bara ett manligt problem?

Erektionsstörningar drabbar män men kan få konsekvenser för både män och kvinnor.

Här kan du läsa mer om hur problemen kan upplevas som partner

 

Granskad:

2016-12-21

Potensproblem ÔÇô En viktig varningssignal

Potensproblem

Potensproblem drabbar många män och kan bero på flera olika orsaker.

Erektil dysfunktion

Sök hjälp

Klicka här för att snabbt och enkelt söka hjälp för potensproblem.

Hämta Viagrarapporten

Testa din potens

Gör gärna vårt självtest för att förbereda dig inför läkarbesöket.