Erektionsproblem

Att ha erektionsproblem är vanligare än du kanske tror. Världen över lever miljontals män och deras partners med de här problemen. Problemen brukar beskrivas som en bristande förmåga att få erektion eller behålla den tillräckligt länge för att ha en tillfredställande sexuell aktivitet.

Den medicinska termen är erektil dysfunktion. Problemen kan ibland vara tillfälliga och uppstå under en viss tid eller under vissa förutsättningar. Det finns flera vanliga sjukdomar som kan ge sviktande erektionsförmåga. Är du stressad eller deprimerad kan även det ha stor inverkan på sexlivet.

Att erektionen sviker dig behöver inte bero på brist på känslor, lust eller kärlek. Det betyder inte heller att du förlorat förmågan att få barn, orgasm eller utlösning. Det är dock vanligt att erektionsproblem leder till onödiga spänningar i parförhållanden.

Men idag finns effektiv hjälp att få för nästan alla män med erektionssvikt, oavsett vilken den bakomliggande orsaken är. Du som har problem är långt ifrån ensam.

Olika från man till man

Hur erektionsproblemen uppträder är olika från man till man. Det kan vara styvnaden eller erektionens varaktighet eller båda delarna som påverkas. Det kan också vara tidsintervallen mellan erektionerna som förändras, alltså hur lång tid som måste gå mellan varje utlösning. I vilken grad problemen förekommer är ofta svårt att mäta. En jämförelse med hur ditt sexliv såg ut innan du började få problem är avgörande.

En otillfredsställande erektion kan ha kraftig inverkan på en mans liv. Självförtroendet påverkas ofta. Det är vanligt att ifrågasätta sin manlighet och identitet. Det kan i sin tur leda till att man drar sig undan partner, familj och vänner. Ett sådant beteende kan leda till ytterligare problem eftersom det ofta skapar onödiga spänningar i relationen till andra. Det kan därför vara bra att veta vad det är som egentligen händer i kroppen vid erektil dysfunktion och att det finns effektiv hjälp att få för de allra flesta som drabbas av erektionsproblem.

Granskad:

2013-01-21