Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Läkemedel

Det vanligaste potenshöjande läkemedlet mot impotens är i tablettform men även injektion och salva finns. I dag finns det olika typer av läkemedel i tablettform mot impotens, så kallade PDE5-hämmare.

Tabletter

PDE5-hämmare verkar genom att underlätta för blodkärlen i penis att utvidga sig vid sexuell stimulering. Det ökade blodflödet leder naturligt till en erektion. Dessa preparat har ingen effekt utan sexuell stimulering (dvs. att man själv känner lust). 

PDE5-hämmare ska inte användas av personer som tar mediciner som innehåller nitrater (ges för att lindra kärlkramp). Den blodtryckssänkande effekten kan då förstärkas. De vanligaste biverkningarna är huvudvärk, ansiktsrodnad och nästäppa.

Injektioner

Ett alternativ till tablettbehandling är potenshöjande injektioner av ett kroppseget ämne, prostaglandin E1, som har kraftigt kärlvidgande egenskaper.

Det ges med en mycket tunn injektionsnål nära penisroten. Det ger en lokal effekt och den som injicerar sig får erektion oavsett sexuell stimulering. Erektion uppnås normalt efter 10 - 15 min och håller i ca 60 min. De vanligaste biverkningarna är smärta och små blödningar i penis under erektionen.

Dosen ställs in individuellt och varierar beroende på problematiken för respektive patient. Den lägsta verksamma dos som ger patienten en erektion tillräcklig för att genomföra ett samlag bör väljas. De flesta får en tillfredsställande effekt på doser mellan 5 - 20 mg.

Salva i urinröret

Förutom injektion finns ytterligare ett sätt att ta prostaglandin E1 nämligen med hjälp av ett plaststift. Det förs in i urinröret och där trycker man sedan ut en droppe salva och masserar penis lätt för att fördela substansen. Den ger en ökning av blodflödet i svällkropparna, vilket leder till erektion. Medlet verkar inom 10-15 minuter. Kan ge sveda och värk i penis vid eller efter erektionen.

Granskad:

2013-01-29

Potensproblem ÔÇô En viktig varningssignal

Potensproblem

Potensproblem drabbar många män och kan bero på flera olika orsaker.

Erektil dysfunktion

Sök hjälp

Klicka här för att snabbt och enkelt söka hjälp för potensproblem.

Hämta Viagrarapporten

Testa din potens

Gör gärna vårt självtest för att förbereda dig inför läkarbesöket.